Już 1 maja Miasto Kętrzyn stanie się kulinarną stolicą regionu! O godzinie 13:00 w miejskim amfiteatrze rozpocznie się 3. Święto Ziarna i Majonezu/KĘTRZYN, czyli smakowite wydarzenie, które łączy tradycję, pasję do gotowania i lokalne produkty – a wszystko w rodzinnej, radosnej atmosferze.
Główną atrakcją będą warsztaty kulinarne prowadzone przez Mateusz Krojenka, finalistę 7. edycji programu „MasterChef”. Od najmłodszych lat związany z kuchnią, specjalizuje się w kuchni polskiej oraz azjatyckiej. W #Kętrzyn poprowadzi pokaz pieczenia chleba oraz wspólnie z uczestnikami przygotuje degustacyjny posiłek na bazie ziaren i niezastąpionego Majonez Kętrzyński – dumy lokalnej produkcji. Nie zabraknie też warsztatu wypieku tradycyjnego sękacza. To okazja, by na własne oczy zobaczyć, jak powstaje ten wyjątkowy deser i… oczywiście go spróbować!
W programie artystycznym zaprezentują się chóry seniorskie oraz lokalni wokaliści. Zabierzemy Państwa także w komediową podróż do czasów PRL-u ze spektaklem „Dobrze, lepiej, katastrofa” w wykonaniu Teatr Ewolucji Cienia. To komedia, obnażająca prawdę o dekadzie Gierka. Dzieci odkryją zupełnie nową dla nich rzeczywistość lat 70-tych, dorośli odetchną z ulgą, że to już minęło, a seniorzy pewnie uśmiechną się na wspomnienie swojej młodości.
Na terenie wydarzenia pojawi się smart jarmark, gdzie będzie można skosztować swojskiego jadła, zaopatrzyć się w lokalne wypieki i przetwory, a także podziwiać i kupić rękodzieło od lokalnych twórców.
Na najmłodszych czeka świetna zabawa podczas Holi Święto Kolorów i Festiwal Baniek – mega zabawa dla dużych i małych w Kętrzynie a także dmuchańce, malowanie buziek i konkursy z nagrodami.
Święto Ziarna i Majonezu to nie tylko kulinarna uczta, ale przede wszystkim wspaniała okazja do rodzinnego spędzenia czasu.
Serdecznie zapraszamy!
1 maja godz. 13:00
Amfiteatr, ul. Kajki 2, Kętrzyn
Wstęp wolny.